Kokkuvõte – märts 2024

Märtsis töötasin taas palju, mis saab olema ka kogu selle aasta teema. Aga erinevalt eelmisest kuust, jõudsin pisut ka investeeringuid vaadata. Ühegi tehinguni endiselt ei jõudnud, kuid hetkel on huvitav olukord turgudel. Ühelt poolt SP500 ja muud indeksid löövad järjest rekordeid. Tehnoloogia aktsiad ja kõik, mis on vähegi seotud AI’ga (artificial intelligence) on hetkel väga kuum kaup. Selle najal on ka minu enda portfell kasvanud 27% aasta baasil. Kuid, kui jätta välja needsamad suured tehnoloogiaettevõtted ja vaadata vaid näiteks USA väikeettevõtteid, siis viimase kolme aastaga ollakse sisuliselt sama hinnataseme juures. See võib tähendada seda, et tegelik majandus pole nii tugev, kui ta pealtnäha paistab. Muidugi võib ta tähendada ka seda, et praegused hinnatasemed pole üldse kõrged ja väiksemad ettevõtted alles alustavad koroonakriisist taastumist. Eks igaüks võib ise otsustada, mis vaade talle paremini meeldib.

Kodule lähemal Baltikumis aktsiad tammuvad paigal. Sõjaoht hirmutab investoreid ja Äripäevas on vaid lood sellest, kuidas investorid Hispaanias kinnisvara kokku ostavad.

Märtsis teenisin 1 778 eurot.

Kokku+ 1 778
Aktsiad ja dividendid+ 49
Võlakirjad+ 751
Laenud+ 1 825
Kinnisvara+ 1 075
Hoius+ 113
Saadud laenud– 2 035
Märts 2024 tulud

Aktsiates vaatasin juba, et pole taas millestki kirjutada, aga õnneks mu USA ETF-d maksid dividende:

  • VYM: 12.77 eurot
  • VYMI: 33.59 eurot
  • VWO: 3 eurot

Kõik summad peale maksude mahaarvestamist ja eurodeks konverteerimist. Järgmine kuu on juba rohkem kirjutada, sest kevadised dividendid tuleb re-investeerida ja plaanin ka oma ETF-de positsioone taas turgutada.

Minu spekulatiivsemad PayPal ja Fiverr positsioonid on endiselt miinuses (nagu ka Tallinna Sadam). PayPal on viimastel päevadel taastunud ja hetkel on positsioon 7%-ga miinuses. Üldiselt on ettevõte endiselt tugev ja usun, et tegemist on lihtsalt turukõikumistega. Fiverr näitab hetkel -26%. Ettevõte kasvatab käivet ja on kasumlik, aga investoritele ei meeldinud kasutajate langus 4.3 miljonilt 4.1 miljoni peale. Hetkel hoian veel mõlemat positsiooni ja kaalun aktsiate juurdeostmist.

Võlakirjades maksid intresse CreditStar 312.5 ja 168.75 eurot, DelfinGroup 107.69 eurot, Inbank 52.5 eurot ning Storent 110 eurot. Storendi uue pakkumisega kaasa ei läinud. Ma pole ettevõtte käekäigu pärast mures, aga mulle ei meeldi väga suur laenukoormus ja pigem lasen oma olemasolevatel võlakirjadel tähtajani tiksuda.

Grenardi ja Citadele pakkumisega pole veel lähemalt tutvunud, aga pigem kaldun ka seal välja jääma. Grenardi osas pole kindel, kuidas nad plaanivad raha tagasi maksta ja Citadele intressimäär pole täna eriti atraktiivne.

PlusPlus liigub edasi oma saneerimiskavaga. Mul on sinna võlakirjadena investeeritud 15 000 eurot. Kommunikatsioon on kehv – saneerimiskavast lugesin LHV foorumis, mitte mõnest ametlikust kanalist. Üldiselt seal midagi head ei ole. Võlainvestorile pakutakse kolm varianti, kas A) nõustuda allahindlusega 70% ja saada oma raha tagasi kiiremini või B) nõustuda 50% portfellist allahindlusega 70% ja ülejäänud 50% peaks saama tagasi täies mahus, kuid võtab kauem aega või C) oodata täismahus raha tagasimakseid, aga siis saab raha tagasi kõige varem 2030. Ühegi variandi puhul investeeringu pealt intresse ei maksta. Ja kui ma õigesti aru sain, siis aktiainvestoritel midagi ära ei võeta ning ei lahjendata. Pankroti puhul eeldatakse tagasi saada ca 20% varadest. Pigem pooldaks juba seda varianti, kui lubadust 6 aasta pärast võib-olla kogu raha tagasi saada. Igatahes varem või hiljem tuleb portfellile 10 – 15 tuhandeline mahakanne lisada.

Laenudes ühtegi uut laenu ei väljastanud ja ka midagi ise tagasi ei maksnud. Seega olukord on stabiilne. Intressid laekusid korrapäraselt.

Kinnisvaras kõik ümberringi küsivad oma pangamarginaali alla. Ma pole seda kunagi teinud, sest LHV-s on alati olnud hoiatus, et lepingumuudatus nõuab uut hindamisakti, mida ma teha ei tahtnud. Nüüd aga panka sisse logides oli see kadunud. Lepingumuudatus maksab küll 0.5% laenujäägilt, mis minu puhul oleks 570 eurot, aga mõtlesin, et kui saaksin 50 eurot alla, siis aastaga oleksin nullis ja edaspidi teeniksin selle lükke pealt vaid kasu. Seega tegin avalduse ära ja jäin ootama. Peagi saabus vastus, et pank on nõus marginaali vähendama 2.05% pealt 1.69% peale. Lepingutasu osas ollakse ka nõus alla tulema 100 euro peale. Kuna LHV mulle meeldib ja teiste pankadega ei tahtnud taas tegelema hakata, siis ei hakanudki edasi kauplema ning olin tingimustega nõus. Lepingumuudatus jõustub aprillis ja selle tulemusena peaks mu laenumakse langema ca 25 eurot kuus. Pole küll palju, aga lihtsalt küsimise eest täitsa viisakas.

Bitcoin jätkab kasvamist ja minu esialgne paarituhande eurone positsioon on hetkel kasvanud üle 10 000 euro. Jälgin mängu ja ei plaani ei juurde osta ega maha müüa.

2 kommentaari “Kokkuvõte – märts 2024

  1. Tere,

    juhuse tahtel mõtlen ka enda pangalaenu intressi madalamaks kaubelda. Kas selleks on mingi kindel protokoll ka, mida soovitaksite ette võtta või lihtsalt saadan avalduse ja ootan vastust nende käest?

    Ette tänades

    Meeldib

    1. Hei! Mingit kindlat kava siin ei ole.
      Tuleb kasuks, kui küsid pakkumist ka teistest pankadest. Näiteks Coopil on hetkel 1.6% pakkumine ja muud kulud ka katavad ise ära. Isegi kui tegelikult panka vahetada ei soovi, siis see on hea argument läbirääkimistel. Kui aga otsustadki panka vahetada, siis arvesta ka hüpoteegi ringitõstmise kuludega lisaks lepingutasule.
      Läbirääkimistel on hea teada, et ükski punkt pole kivisse raiutud. Isegi, kui kusagil on kirjas, et alates X%-st ja lepingutasu on Y, siis tegelikult saab alati läbirääkida ja mõnikord pangad on üpris paindlikud.
      Ja viimaseks veel argumente, miks võiks marginaali vähendada – kui oled vahepeal palka juurde saanud, siis suudad paremini laenu teenindada; kui oled pikalt ja korrapäraselt laenu tasunud, siis oled näidanud oma head maksekäitumist; kui kinnisvara hind on vahepeal tõusnud, siis see taas vähendab riski panga jaoks.
      Edu!

      Meeldib

Lisa kommentaar