Kokkuvõte – juuni 2023

Juuniga sai läbi ka selle aasta esimene poolaasta. Paslik oleks lisaks kuu kokkuvõttele teha ülevaade ka viimase 6 kuu kohta. Aasta alguses seadsin endale neli eesmärki:

  • FIT fond 16 000€
    • FIT fond on kenasti praeguseks ületanud 16k eesmärgi.
  • Säästumäär vähemalt 50%
    • Keskmine säästumäär on hetkel 58% juures. Juuni oli esimene kuu, kus ma ei suutnud 50% klubisse jõuda, aga siia kuusse jäid ka mitmed suuremad kulutused nagu auto 2-aasta hooldus ja mõned ettevalmistused kodu renoveerimiseks. Ilma nende kuludeta oleksin ilusti võrdne teiste kuudega. Üldiselt kõik jookseb kenasti vastavalt plaanile.
  • Investeerimisfond 242 000€
    • Portfell on jõudsalt kasvanud ja juuni lõpu seisuga on portfelli väärtus 246 371 eurot. Seega suutsin aasta eesmärgi saavutada juba esimese poolaastaga. Juhei!
  • Loen vähemalt 4 finants-teemalist raamatut ja lisan siia blogisse nende arvustused.
    • Kuna siin blogis pole veel ühtegi raamatu arvustust ilmunud, siis selle eesmärgiga läheb kõige raskemalt. Üks raamat on küll pooleli, aga muu elu tuleb vahele ja ei ole tekkinud lugemise rütmi.

Seega kaks eesmärki on saavutatud, üks on kenasti graafikus ja ühega on raskused. Peab ütlema, et see aasta algas väga hästi!

Tulles juuni juurde tagasi, siis finantsiliselt sai nii mõndagi tehtud. Kontole jõudsid veel mõned dividendid, mille eest ostsin olemasolevaid positsioone juurde, märkisin nii uusi aktsiaid kui võlakirju.

Juuni teenistuseks oli 2 517 eurot:

Kokku+ 2 517
Aktsiad ja dividendid+ 595
Võlakirjad+ 720
Laenud+ 1 925
Kinnisvara+ 600
Hoius+ 33
Saadud laenud– 1 356
Juuni 2023 tulud

Aktsiates maksid dividende Virši, Enefit Green, DelfinGroup ja 3 ETF-i VYM, VYMI ning VWO kogusummas 595 eurot. Millest valdava enamuse moodustas Enefiti panus. Reinvesteerisin eelmisel ja sellel kuul saadud dividendid ja ostsin enam-vähem samas suurusjärgus juurde Coop Panka, Eftenit, Enefit Greeni ja Viršit ning BMW-d. Lisaks duubeldasin oma LHV positsiooni (mis on endiselt väga väike ja alles nüüd ületas 1 000 euro piiri). Tunnistan, et osaliselt mõjus mulle väga positiivne Investor Toomase artikkel.
Märkisin ka Delfini aktsiaid ja sain neid pisut alla 2 000 euro eest. Kuu lõpus laekusid ka esimesed dividendid sealt.

Ookeani taga sulgesin lõpuks oma õnnetu FUV positsiooni. Või tegelikult ei saa öelda, et ta õnnetu oli. 2020. aastal panin sinna sisse 1 727 eurot. Juba 3 kuu pärast võtsin sealt oma investeeringu välja, müües aktsiaid 1 715 euro eest ja edaspidi riskisin vaid kasumiga. Peale müüki oli positsiooni suurus endiselt üle 2 000 euro. Kuid sealt edasi ei läinud ettevõttel enam nii hästi ja aktsia suund oli selgelt alla. See aasta langes positsioon alla 10 euro, mistõttu pole seda enam mõistlik edasi hoida. Ettevõte peaks kasvama 200x, et ma oma 2 000 eurot tagasi saaksin. Raha juurde panna ma ei tahtnud ja seepärast panin need viimased aksiad müüki.

Võlakirjade poolelt maksis Creditstar 3 võlakirja peale kokku 683.75 eurot. Ühe võlakirja ostis tagasi ja kandis mulle 6 000 eurot tagasi. Keegi Creditstaris vist loeb mu blogi, sest kui eelmine kuu kirjutasin, et magasin uute võlakirjade märkimise maha, siis juunis pakuti taas seda võimalust. Vaba raha hulk on suur, intress hea ja kaalusin pikemalt selle võlakirja soetamist, aga lõpuks otsustasin siiski pakkumisest loobuda ja oma riske hajutada.
Seepärast märkisin 14-15% intressimääraga Creditstari asemel 11% intressimääraga Storenti (investeerimine ei olegi alati loogiline 🙂 ). Storendile küll raha kaasamine ebaõnnestus, sest saadi vaid 2/3 soovitud summast, kuid numbreid vaadates tundus mulle ettevõte viisakas ja ma ei usu, et paari aastaga midagi väga hullu juhtub. Kriisis küll ehitusettevõtted pankrotistuvad, mis võib teoreetiliselt käivet vähendada, kuid minu hüpotees on see, et ehitusfirmade asemel teevad inimesed väiksemaid remonte ise ja selleks on vaja tööriistasid, mida pole alati mõistlik ise osta. Seepärast Storendi renditeenus võiks siit isegi võita.
Ja lõpuks ärme unusta väikse, aga tubli mogo, mis maksis taas 36.67 eurot.

Laenudes ühtegi tehingut ei teinud ja kõik intressid laekusid korrapäraselt. Kaalun küll suurema summa välja laenamist, aga Excelis vaatab mulle otsa riskantse võla suhtarv, mis on endiselt alla ühe ehk siis kui kõik mu võlausaldajad nõuaksid korraga kogu oma raha minult tagasi, siis mul ei ole piisavalt likviidseid varasid, et kõigi nõudeid rahuldada. Creditstari võlakirja tagasimüügiga kasvas võlakordaja 0.99 peale, kuid Storendi võlakirja ostuga langes taas 0.98 peale. Eks veel kaalun, mis ma edasi teen. 80k vaba raha niisama kontol hoida ei tundu ka mõistlik ja aktsiate liikumist ma hinnata ei oska.

Mintosest kandsin välja järjekordsed 52 eurot. Kuna aga oma arvestuses olen kogu Mintose positsiooni mõtteliselt maha kandnud, siis ei kajasta seda tabelites kasumina. Mintos on viimasel ajal nii eraeluliselt kui tööalaselt mitmel korral päevakorda sattunud. Vaatasin seda platvormi taas kaaluva pilguga ja seal on täitsa viisakad laenud intressimääradega kuni 17%. Samas mäletan koroona alguses, kuidas mulle ei meeldinud abituse tunne ja platvormi liigne võim otsustada, mis investorite rahaga edasi saama hakkab – kas nõuda pankrotti või nõustuda pikendustega. Nüüd mõned aastad hiljem peab tunnistama, et platvorm üldiselt käitub investorite huvides, aga sinna investeerimise puhul peab arvestama, et investeerimise horisont peab kindlasti olema 5+ aastat. Enne seda võib raha lukus olla ja seda ei saa kuidagi kätte. Aga ega ka võlakirjad selles osas midagi muud ei ole…

Kinnisvaras oli ka kõik rahulik. Teise üürikorterisse pole veel üürniku otsima hakanud. Parandamist vajavad asjad saavad aegamööda parandatud.

Lisa kommentaar