Kokkuvõte – juuli 2023

Juulis oli mul selline tunne, et turud liiguvad ainult külgsuunas. Ootaks justkui mingisugust otsust, kas liikuda siis allapoole või üles, aga otsustagu ära ja saame investeerimisega edasi minna. Kui aga kuu numbreid kokku lõin, siis üllatusin, kui hea kuu tegelikult oli. Portfell kasvas passiivselt üle 2 500 euro ja pea sama palju panin veel ise juurde. Selle tulemusena ületas mu portfell maagilise veerand-miljoni piiri ehk 250 000 eurot.

Mul on siiamaani “big plan” Excelis 250 000 piir rasvaselt ära märgitud, kuna investeerimisega alustades arvasin, et kui see summa on koos, siis finantsvabadus on käes ja olen tehtud mees. Kirvemeetodil arvutades 10% tootlusega teenib aastas 250 000 x 10% = 25 000€, maksud maha kuus teeb see 1 666 eurot. Tol hetkel kattis see puhvriga igapäevased kulud. Nüüd on muidugi elu ja kulud teised ja finantsvabaduseni on veel pikk tee minna, aga selle verstaposti saavutamine tekitab ikkagi väga hea tunde ja näitab, et sihikindlalt eesmärgi poole liikudes on võimalik saavutada ka esialgu ulmelisena tunduvaid eesmärke.

Kui ajakavast rääkida, siis 250 000 saavutasin oma 8. investeerimisaastal. Tänases plaanis pidin selleni jõudma järgmine aasta. Aga kui vaatan Exceli ajalugu, siis näiteks aastal 2018 arvasin, et see eesmärk täitub alles 2029. Aasta varem oli 250k täitumise aastaks märgitud 2032. Ehk siis eesmärk on pidevalt lähemale nihkunud.

Juuli teenistuseks oli 1 465 eurot.

Kokku+ 1 465
Aktsiad ja dividendid+ 187
Võlakirjad+ 0
Laenud+ 1 952
Kinnisvara+ 600
Hoius+ 38
Saadud laenud– 1 312
Juuli 2023 tulud

Aktsiates maksid dividende minu värskelt soetatud autode ja autotarvikute tootjate ETF – EXV5, 186.62 eurot ja ROP maksis 87 senti. Tegin ka ühe kauplemise tehingu. Nimelt ostsin 30 PayPali aktsiat hinnalt $71.40. Panin ka kohe müügiorderi sisse, mis müüb aktsiad maha, kui hind peaks langema alla $60. Ehk siis selline ~300 eurone loto, kas võidan või kaotan. Selle postituse kirjutamise hetkel on USA turud pisut järgi andnud ja hetkel on hind $62 juures. Eks näis, kuidas see laheneb. Aasta alguses paar sellist tehingut õnnestusid ja teenisin paarsada eurot lisaks. Igatahes tekitab see tavapärasesse investeerimisse elavust juurde.

Võlakirjade poolelt suurim uudis oli taas PlusPlus, mis jättis poolaasta intressid maksmata ja saatis hoopis kirja, milles andis teada, et kulud olid oodatust suuremad ja neil pole raha, et intresse välja maksta. Hetkel kaasavad nad uut raha, millega plaanivad lõpule jõuda septembri lõpus. Seejärel saavad uue raha eest intressid välja maksta. See tundub väga kahtlane, sest ma ei tea, kes täna on nõus PlusPlusi lisaraha panema ja kui neil praegu juba intressimaksetega probleeme, siis kuidas nad plaanivad 2026 põhiosa tagastama hakata, millal aegub nende eurobond. Võlakiri kaupleb hetkel börsil ligi 60% allahindlusega. Hetkel veel müüma ja kahjumit sisse võtma ei torma, aga olen üpris skeptiline selle investeeringu osas. Mul on PlusPlusi investeeritud 15 000 eurot.

Laenudes aegus üks 20% laen, mille sain reinvesteeritud, aga seekord 17% pealt. Lisaks panin samasse kohta juurde veel 10 000 eurot. Seega rahavoog antud investeeringult kasvab pisut, kuid ka riskid on kõrgemad. Selle tulemusena mu riskantse võla suhe langes taas 0.95 peale.

Kinnisvaras hakkas maakler teist üürikorterit uutele üürnikele näitama. Loodetavasti saab augustis uus üürnik ka sisse kolitud.

Lisa kommentaar