Kokkuvõte – november 2023

Tasa ja targu jõudsin 100. postituseni. Kui ma alustasin, siis blogi pidamine oli väga populaarne ja finantsblogijaid tekkis nagu seeni pärast vihma. Vaikselt aga paljud lõpetasid kirjutamise ja tänaseks jäi vaid käputäis blogijaid, kes endiselt oma tulemustest ja mõtetest kirjutavad. Loodetavasti need, kes kirjutamise lõpetasid, pole investeerimist lõpetanud ja nende portfellid kosuvad endiselt. Ma ise olen harjumuste ja rutiini armastaja. Iga kuu alguses võtan eelmise kuu kokku ja teen sellest blogi postituse. See käib nii automaatselt, et väga harva mõtlen selle peale, kas seda on endiselt vaja või kas sellest on veel kasu. Aga kuna blogi alguses lubasin kogu oma teekonda kajastada, siis oodata on ka järgmist 100 postitust.

Novembris tegin päris mitu ostutehingut ja investeerimise mõttes oli üle pika aja taas aktiivsem kuu. Kui ma juulis oma portfelliga 250k tasemele jõudsin, siis saavutasin teatud platoo ja neli kuud ei suutnud kuidagi 260k peale jõuda, vaatamata sellele, et iga kuu lisan ise portfelli ligi 2 000 eurot ja portfell ise toodab 1 500 – 2 000 eurot passiivselt juurde. Novembris sai 260k tase siiski ületatud ja pilvede tagant paistab päiksekiiri.

Novembris teenisin 1 505 eurot.

Kokku+ 1 505
Aktsiad ja dividendid+ 0
Võlakirjad+ 164
Laenud+ 2 294
Kinnisvara+ 1 075
Hoius+ 55
Saadud laenud– 2 083
November 2023 tulud

Aktsiates ühtegi tehingut ei teinud ja dividendi ei saanud. Üldiselt Balti börs pigem langes ja muu maailm kasvas.

LHV võlakiri tekitas isu ja hoidsin silmad lahti, mis turul veel sarnast pakutakse. Kaua ei pidanudki ootama, kui postkasti tuli kiri, kus pakuti DelfinGroupi võlakirja, mille periood on 3 aastat ja intressiks pakutakse 9% + 3 kuu EURIBOR ehk hetkel igati soliidsed 12.948%. Ainuke “aga” selle juures oli see, et miinimum märkimise maht oli 100 000 eurot. Ma päris nii suurt osa portfellist selle alla panna ei soovinud ja alguses otsisin teisi investoreid, kellega koos see summa täis panna, kuid teistele ei tundunud Delfin nii atraktiivne kui mulle. Arvasin, et see kord jäängi ilma, kuid siis avastasin, et börsil juba kaupleb Delfini võlakiri sama intressimääraga. Tol hetkel oli võimalik neid soetada 100% hinna juures ehk nominaalhinnaga. Ostsingi 10 000 euro eest neid võlakirju. Natuke tuli juurde maksta kogunenud intressi eest ja teenustasudeks võeti 26.13 eurot seega kogukulu oli 10 090.80 eurot. Aga samal kuul maksti ka kohe intresse, kust sain tagasi 107.78 eurot.

See aga pole veel kõik. Kui ma juba Nasdaqi lehel olin, siis vaatasin, mis seal veel pakuti ja silma jäi IuteCrediti 11% võlakiri. Minu portfellis on see võlakiri juba olemas 3 000 euro väärtuses. Aga mingil põhjusel ta investoritele ei meeldi ja kaupleb alla nominaalhinna. Otsustasin oma panust duubeldada ja osta juurde 30 x 100 eurost võlakirja. Nüüd ma võin natuke valetada, sest igal pool kinnitustes on kuvatud dirty hind ehk hind koos kogunenud intressidega, aga kui mu mälu mind ei peta, siis ostsin need võlakirjad 94.2% juurest ehk sain 5.8% soodustust. Teenustasudeks võeti 11.72 eurot ja kogu tehingu suurus oli 2 873.48 eurot.

Aga ka see pole veel kõik. Pangas neid tehinguid tehes märkasin, et on võimalik märkida Sun Investment 13% võlakirju. See pakkumine suurt kõlapinda ei saanud, aga vaatasin sinna sisse ja Sun Investment on Leedu ettevõte, mis ehitab päikseparke ja opereerib neid ise edasi või müüb energiafirmadele või eraklientidele maha. Plaanid suured, seni tehtud tööd tagasihoidlikumad, aga kasumis ettevõte. Otsustasin märkida 5 000 euro eest võlakirju, millest sain kätte 3 x 1 000 eurost võlakirja ja LHV võttis selle eest veel 3 eurot tehingutasu.

Vahepeal tuli oma pakkumisega välja ka BIGBANK, mis pakkus 8% võlakirju. See märgiti mitmekordselt üle. Ise otsustasin sellest mitte osaleda, kuna 8% jääb minu ootustele alla. Küll aga plaanin märkida Inbanki 9% võlakirja. Mitte väga suurelt, sest ideaalis tahaks portfellis omada kahekohalise intressimääraga instrumente, aga mingis mahus võiks Inbank portfellis esindatud olla.

Lisaks maksis 4Finance oma kvartaalse 56.25 eurot intresse.

Laenudes teenisin keskmisest pisut enam, kuna üks kvartaalne laen maksis 300 eurot intresse. Ühtegi uut laenu ei võtnud ega andnud välja. Võlakirjade intress on kasvanud ja konkureerib nüüd laenude omaga. Kuna reeglina ettevõtted, kes selliseid laene kaasavad on riskantsemad, siis praegu pole nad enam nii atraktiivsed kui varem.

Kinnisvaras läheb kõik endistviisi ja mõlemad üürnikud maksid korrektselt oma üürid. Kinnisvara hinnad on viimasel ajal alla tulnud ja mõlgutasin mõtteid, et kas võiks veel ühe üüriobjekti enda portfelli soetada. Aga seda peaks täna tegema ilma laenuta, et suurt EURIBORi mitte maksta. Tegin mõned arvutused ja jõudsin järeldusele, et siit saaks teenida 5-6% tootlust, mis ületab küll hoiust, kuid jääb alla aktsiatele ja võlakirjadele. Lisaks on tegemist siiski aktiivsema investeeringuga.

4 kommentaari “Kokkuvõte – november 2023

  1. Käisin vaatasin huvi pärast siis sinu esimest postitust ja investeerimise alguspunkti. Sa oled selle 6+ aastaga portfelli kasvatanud enam kui 20x. Mõelda vaid, kõik see oleks olemata, kui poleks teinud algust ja jätkanud igakuise rutiiniga nii investeerimise kui ka numbrite kokku löömise vallas.

    Väga äge progress. Palju õnne sellise edenemise puhul!

    Liked by 1 person

    1. Tänud ja tõesti, isegi kui lõpp-eesmärk jääb saavutamata, siis portfell annab nii palju kindlustunnet ja valikuvabadust juurde. Varem alustamine ja rutiini automatiseerimine oleks number üks soovitus noorele “mina”-le.

      Meeldib

  2. Hei

    Sul on siin viga sees. Sun finance on Läti finants ettevõte. Sina mõtled Sun investmenti. Siiski erinevad võlakirjad, erineva tootlusega.

    Edu

    Roland Tars

    Meeldib

Lisa kommentaar